Bitkilerden Yağ Elde Etme Yöntemleri

09-08-2022 23:27
Bitkilerden Yağ Elde Etme Yöntemleri

Bitkiler, doğada sağlıklı bir şekilde hayatta kalmak için bileşenlere sahiptirler. Bu bileşenleri farklı yöntemlerle elde ederek kozmetik ve gıda sektöründe kullanmak mümkündür.

Bitkilerden yağ elde ederken en sık kullanılan yöntemler;

- Distilasyon (Damıtma)

Buhar, su veya her iki yöntem de uygulanabilir. Turunçgiller haricindeki uçucu yağlar distilasyon yöntemi ile elde edilir. Topikal uygulamada seyrelterek kullanılmalıdırlar. Dahili tüketimi tehlike sonuçlar doğurur.

- Soğuk sıkım

Sabit/baz/taşıyıcı yağ olarak bilinirler. Seyreltme işleminde taşıyıcı görevi görürler. Soğu presleme yöntemi ile elde edilirler. Isıl işlem kullanılmadığı için yağ asitlerinin kimyası bozulmaz. Gıda tüketimine uygundur. En sık kullanılan soğuk sıkım sabit yağ zeytinyağıdır.

- Maserasyon

Fransızca kelime olan maserasyon, bitki kurularının yağda soğuk şekilde demlendirilme işlemidir. Demlenme sırasında bitkinin şifalı özleri yağa nükseder.

Bitkilerden Ekstrakt Elde Etme Yöntemleri

Bitkilerden yağ dışında farklı sıvılar elde ederek de faydalanmak mümkündür. Bunun için en sık kullanılan ekstraksiyon yöntemler;

- İnfüzyon

Bitki kurularının temiz içme suyunda demlendirilmesi işlemidir. Çiçek ve yaprakların üzerine kaynar su ilave edilip 10-15 dakika bekletilir ve süzüldükten sonra kullanıma uygundur.

- Dekoksiyon

Bu da suda demleme işlemidir. Ancak bu yöntem bitkinin kök, kabuk, tohum gibi droglarına uygulanır. Çelik bir cezvede yarım saat kadar suyla kaynatma işlemidir.

- Gliserat

Bitki kurutulmuş çiçek ve yapraklarının bitkisel gliserinde, 4 hafta kadar, demlendirilmesi işlemidir. Bu süre zarfında bitkinin özleri gliserine nüfuz eder. Gliserin güçlü bir humektan (nem tutucu) madde olduğu için tonik, krem, serum gibi kozmetik ürünlerinde sıklıkla tercih edilir.

- Tentür

Bitkinin sirke, alkol ya da alkol-su karışımında, 4 hafta kadar, bekletilmesi işlemidir. Bu süre içerisinde bitkinin etken maddeleri çözücü maddeye geçer. Bu yöntemle elde edilen ekstraksiyonların raf ömrü oldukça uzundur.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.