Bitkilerden Yağ Elde Etme Yöntemleri
Bitkiler, doğada sağlıklı bir şekilde hayatta kalmak için bileşenlere sahiptirler. Bu bileşenleri farklı yöntemlerle elde ederek kozmetik ve gıda sektöründe kullanmak mümmündür.
Bitkilerden yağ elde ederken en sık kullanılan yöntemler;
- Distilasyon (Damıtma)
Buhar, su veya her iki yöntem de uygulanabilir. Turunçgiller haricindeki uçucu yağlar distilasyon yöntemi ile elde edilir. Topikal uygulamada seyrelterek kullanılmalıdırlar. Dahili tüketimi tehlike sonuçlar doğurur.
- Soğuk sıkım
Sabit/baz/taşıyıcı yağ olarak bilinirler. Seyreltme işleminde taşıyıcı görevi görürler. Soğu presleme yöntemi ile elde edilirler. Isıl islem kullanılmadığı için yağ asitlerinin kimyası bozulmaz. Gıda tüketimine uygundur. En sık kullanılan soğuk sıkım sabit yağ zeytinyağıdır.
- Maserason
Fransızca kelime olan maserasyon, bitki kurularının yağda soğuk şekilde demlendirilme işlemidir. Demlenme sırasında bitkinin şifalı özleri yağa nükseder.
Bitkilerden Extract Elde Etme Yöntemleri
Bitkilerden yağ dışında farklı sıvılar elde ederek de faydalanmak mümkünür. Bunun için en sık kullanılan ekstraksiyon yöntemler;
- Infuzyon
Bitki kurularının temiz içme suyunda demlendirilmesi işlemidir. Çiçek ve yaprakların üzerine kaynar su ilave edilip 10-15 dakika bekletilir ve süzüldükten sonra kullanıma uygundur.
- Decoction
Bu da suda demleme işlemidir. Ancak bu yöntem bitkinin kok, kabuk, tohum gibi droglarına uygulanır. Çelik bir cezvede yarım saat kadar suyla kaynatma işlemidir.
- Gliserat
Bitki kurutulmuş çiçek ve yapraklarının bitkisel gliserinde, 4 hafta kadar, demlendirilmesi işlemidir. Bu süre zarfında bitkinin özleri gliserine nüfuz eder. Gliserin güçlü bir humektan (nem tutucu) madde olduğu için tonik, krem, serum gibi kozmetik ürünlerinde sıklıkla tercih edilir.
- tent door
Bitkinin sirke, alkol ya da alkol-su karışımında, 4 hafta kadar, bekletilmesi işlemidir. Bu süre içerisinde bitkinin etken maddeleri çözücü maddeye geçer. Bu yöntemle elde edilen ekstraksiyonların raf ömrü oldukça uzundur.