Kostiksiz Sabun Olur Mu?
Sabun, yağ asitlerinin bazik olan sodyum veya potasyum bileşenleriyle tepkimeye girmesi sonucunda oluşur. Sabunu meydana getirecek başka bir formül yoktur. Bunun için yağ ile yakıcı bir maddenin bir araya gelmesi gerekir. Yakıcı madde, İngilizce'deki 'caustic' kilimesinden gelen kostiktir.
Kül suyu, potasyum hidroksit, sodyum hidroksit… bunların hepsi birer kostik maddedir. Yani bazik ve yakıcıdır. Fakat bizim algımızda kül suyu ile yapılan sabunun doğal; sodyum hidroksit, potasyum hidroksit ile yapılan sabunun ise kimyasal olduğu düşüncesi vardır. Halbuki sabun, kimyasal bir tepkimedir ve içeriğinde kaliteli yağlarla birlikte doğru oranda kostik kullanılmışsa cilt dostu bir üründür.
Kostik madde, sabun yapımında kesinlikle göz kararı kullanılamaz. Bunun için özel hesaplamalar yapılır. Sabunda kostik kullanımı, yağ asitleri ile tamamen tepkimeye girecek ölçüde olmalıdır. Böylece son ürün olan sabunda kostik kalmaz.
Kül suyu da bazik bir maddedir. Kül suyuna da sodyum hidroksite de elinizle dokunamazsınız. Her ikisi de cilt için tahriş edicidir. Ancak yağ asitleriyle bir araya geldiklerinde ortaya sabun + gliserin çıkar. Bu son ürün olan sabun, oldukça temizleyici, besleyici ve nemlendiricidir. Gliserin ise bu tepkimenin yan ürünüdür ve cilt için faydalıdır. Günümüzdeki fabrikasyon sabunlarda gliserin ayrıştırılarak kozmetik sektöründe kullanılır. Bu da fabrikasyon sabunların içeriğinde gliserin olamayacağı anlamına gelir.
Doğal sabun, doğru oranlarla yapılarak içeriğinde kostik madde kalmamış, sentetik boya ve parfum içermeyen, gliserini alınmamış, koruyucusuz, sülfatsız, parabensiz bir ürün olmalıdır.