Tuzlu Sabun Ne İşe Yarar?
Tuzlu sabun içeriğinde bulunan doğal tuz taneleri, ciltte bulunan bakterilerin yok edilmesini sağlayamaya ve sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Tuzlu Sabunun Faydaları Nelerdir?
Tuzlu sabunun faydaları oldukça oldukça fazladır. Tuzlu sabun içeriğindeki tuz taneleri, ciltte bulunan bakterilerin uzaklaştırılmasına yardımcı olarak sivilceleri önlemeyi destekler. Cilde uygulanan tuz, hipertonik bir ortam oluşturur. Bu hipertonik (aşırı yoğun) ortam, ciltte bulunan suyun tuz tarafından emilmesini sağlayarak ciltteki gözeneklerin kuruması hedeflenir. Ciltteki suyun emilimi, zararlı bakterilerin yaşam ortamlarını kaybetmesine yardımcı olur. Böylece bakteriler cilt yüzeyine tutunamayacak duruma gelirler. Bu da sivilce oluşmasını önlemeye ve pürüzsüz bir cilt oluşumuna yardımcı olur.
Tuzlu sabun içeriğindeki tuz taneleri aynı zamanda peeling etkisi de oluşturur. Böylece siyah nokta ve ölü hücre oluşumunu önlemeye destek olur . Peeling uygulaması ile derideki kan akışını hızlandırmaya ve cildin yaşlanma etkilerini azaltmaya yardımcı olur.
Tuzlu sabun içeriğindeki Kırmızı Fransız kili, ciltteki kan dolaşımını hızlandırmaya yardımcı olarak hücre oluşumunu destekler. Cilt hücrelerinin güçlenmesine yardımcı olan Kırmızı Fransız kili, güneşin sebep olduğu olumsuzlukları önlemeyi hedefleyerek cildin genç kalmasına destek olur.
Tuzlu sabun içeriğindeki limon kabuğu yağı ise kuruyan cildin nemlenmesine ve onarılmasına yardımcıdır. C vitamini bakımından oldukça zengin olan limon kabuğu uçucu yağı, ciltte meydana gelen enfeksiyonların giderilmesine destek sağlar.
Tuzlu sabun içeriğinde birçok mineral yer almaktadır. Bu mineraller arasında iyot, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum yer alır. Tuzlu sabuniçeriğinde bulunan yağlar ise A, C, E vitaminlerini barındırır.
Tuzlu Sabun İçeriği
Tuzlu sabun içeriğinde hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, hint yağı, shea yağı, tatlı badem yağı, limon kabuğu uçucu yağı, işlenmemiş doğal tuz, kırmızı Fransız kiki, beyaz kaolin kili, su ve NaOH (Sodyum Hidroksit) bulunmaktadır.
- Hindistan cevizi yağı, sabuna temizleme özelliği kazandırarak anti-bakteriyel olmasına yardımcı olur.
- Zeytinyağı, cildin derinlemesine nem kazanmasına yardımcı olur.
- Hint yağı, cildin beslenmesini destekler.
- Shea yağı, ciltte bariyer görevi görerek nemi hapsetmeye yardımcı olur.
- Tatlı badem yağı, cildin nemlenmesini ve elastikiyetini korumasını destekler.
- Limon kabuğu uçucu yağı, kuruyan cildin nemlenmesine ve onarılmasına yardımcı olur.
- İşlenmemiş doğal tuz, sivilce oluşumunu önlemeye yardımcıdır.
- Kırmızı Fransız kili, ciltteki kan dolaşımını hızlandırır ve hücre oluşumunu destekler.
- Beyaz kaolin kili, ciltteki ölü hücrelerin atılmasına yardımcı olarak cilde canlılık kazandırmayı hedefler.
NaOH, sabunun oluşması için gereken ana malzemedir. Kostik diye de bilinen NaOH, doğru oranlardaki yağlarla karıştırıldığında yeni bir ürün yani sabun ortaya çıkar. Son üründe NaOH kalmaz, bunun yerine sabun ve gliserin ortaya çıkmış olur. NaOH yerine kül suyu kullanmak da aynı etkiyi yaratır. Her ikisi de kimyasal reaksiyon oluşturarak ortaya sabun + gliserin çıkmasını sağlar. Kostik kullanılmadan sabun elde edilemez.
Sabunu doğal yapan ise, NaOH oranını doğru ayarlayıp sabunda kostik kalmamasına dikkat etmek, parfüm, sentetik renklendirici ve zararlı kimyasallar kullanmamaktır. Aynı zamanda belli oranda fazla yağ kullanarak kostikle sabunlaşmaya girmeyen yağ bırakmak ve sabunun etkisini arttırmak mümkündür.
Tuzlu Sabun Kullanımı
Sabunu köpürtüp uygulayabileceğiniz gibi direkt olarak saça ve vücuda uygulamanız mümkündür. Sabunun ömrünü uzatmak için her kullanımdan sonra su içinde kalmamasına ve iyice kurumasına dikkat etmek gerekir.