Uçucu Yağ ile Maserat Yağ Arasındaki Fark

09-08-2022 23:46
Uçucu Yağ ile Maserat Yağ Arasındaki Fark

Uçucu Yağlar

Uçucu (esansiyel) yağlar, bitkinin belli bir çözücü ile içerisindeki özlerin sıvılaştırılması ile elde edilir. Bitkiler kendilerini zararlılardan, bakterilerden ve hastalıklardan korumak için madde salgılarlar. Bizim yaptığımız ise bitkinin kendini savunmak için üretmiş olduğu maddeyi çözücülerle elde edip, şişelemektir. Bu noktada sürdürülebilir ve adil tarım yöntemlerini rehber edinmek gerekir. Bu olağanüstü güzelliklerden faydalanırken bitkinin ve doğanın varoluşuna saygıyla yaklaşmak gerektiği unutulmamalıdır. Doğadan bitki toplarken bitkinin çoğalmasını engelleyecek ölçüde toplama yapılmamalıdır.

Bitkilerin bakteri ve hastalıklardan korunmak için salgılamış oldukları madde anti-bakteriyel özelliktedir. İşte bu nedenle tüm uçucu yağlar anti-bakteriyel, böcek kovucu ve antiseptik özelliktedir.

Maserat Yağlar

Sabit bir yağ içinde bitki demleme yöntemi ile elde edilen yağlara maserat yağ denir. Bitki, özlerini ve etken bileşenlerini yağa aktarırken tercih edilen sabit yağ sıklıkla zeytinyağıdır. Zeytinyağı güçlü bir çözücü olsa da bazen tatlı badem yağı, jojoba yağı, Hindistan cevizi yağı ve ayçiçek yağı da tercih edilmektedir.

Maserat yağ yapımı için en uygun olan bitkiler sarı kantaron tomurcuk ve çiçekleri, aynısefa yaprakları, deniz topalak meyvesi ve havuç tohumudur. Bu bitkiler baz yağa tüm özlerini bırakarak terapötik etkiye sahip bir bitkisel yağ ortaya çıkarırlar.

Sarı kantaron yağı cilt lekelerinde, yaralarda ve hafif yanıklarda sıklıkla kullanılır. Kullanıldıktan sonra güneşe çıkılmamalıdır. Aksi takdirde ciltte leke oluşumuna neden olur.

Aynısefa yağı anti-enflamatuar özelliktedir.

Deniz topalak yağı yaşlanma karşıtı özelliktedir.

Havuç tohumu yağı ise kuru ciltlerde yatıştırıcı ve rahatlatıcı özellik gösterir.

Uçucu Yağ vs. Maserat Yağlar

Bir bitkiden yağ elde ederken sürdürülebilirlik ve maliyet dikkate alınır. Her bitkiden uçucu yağ elde etmek mümkün değildir.

Uçucu yağlar bitkinin bileşenleri arasında küçük moleküllerin yakalanmasını sağlar. Maserasyon ise bitkinin daha ağır moleküllerini yakalamaya yardımcı olur.

Su ile hazırlanan ekstraksiyonlar ise suda çözünen molekülleri yakalar.

Bitkinin sunduklarına erişebilmek ve üründeki terapötik etkiyi arttırmak için farklı ekstraksiyon yöntemleri bir arada kullanılmalı; şifalı kimyasal bileşenlere ulaşmak için tüm yollar denenmelidir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.