Sürdürülebilir Kozmetik İçin Katı Şampuan

31-08-2022 21:27
Sürdürülebilir Kozmetik İçin Katı Şampuan

Artık plastik şişelerdeki, zararlı koruyucuları içeren şampuanlara veda etmenin zamanı geldi. İşleyişi tıpkı bir şampuan gibi olan, ancak görünümü sabuna benzeyen bu katı şampuan tasarımları, özellikle doğanın gereksinimlerini görmezden gelemeyenler için oldukça elverişli. Peki, aslında katı şampuan nedir?

Bu içerikte Katı Şampuan Nedir, Katı Şampuan Nasıl Kullanılır, Katı Şampuanı Kimler Kullanabilir, Katı Şampuan Faydaları Nelerdir, Katı Şampuan İle Sıvı Şampuan Arasındaki Farklar Nelerdir,  Katı Şampuan İle Saç Sabunu Arasındaki Farklar Nelerdir,  Katı Şampuanı Bebekler Kullanabilir Mi, Katı Şampuan Gözleri Yakar Mı konularına yer verilmiştir.

Katı Şampuan Nedir?

Katı şampuan, sürfaktan denilen yüzey aktif maddelerle yapılmış saç temizleme ürünleridir. Katı şampuan bir sabun değildir ve sabun içermez. İşleyişi ve saçtaki etkisi geleneksel su bazlı şampuanlar gibidir. Ancak plastik şişedeki geleneksel şampuandan birçok farkı da bulunmaktadır.

Katı şampuanın en belirgin özelliği konsantre ürün olmasıdır. Yani aynı miktardaki geleneksel bir şampuana göre 3 kat daha uzun süre kullanılabilir. Katı şampuanın şekli ve görüntüsü de en belirgin özelliklerindendir. Plastik bir ambalaja gerek duymaz.

Katı şampuan satın almak için öncelikle temiz içerikli olup olmadığına dikkat etmek gerekir. İçeriğinde cildi tahriş edici sürfaktanlar, boyar maddeler, sentetik koku verici esanslar içermediğinden emin olmak gerekir. Sıradan bir katı şampuan değil; doğal ve organik içerikli katı şampuan tercih edilmelidir.

Jardin Naturel katı şampuan içeriğinde Hindistan cevizi kaynaklı bitkisel bazlı sürfaktanları bulunmaktadır. Aynı zamanda saç tellerini güçlendiren keratin ve d-panthenol (provitamin B5) içerir. Ayrıca eksikliğinde saç dökülmesi yaşandığı C vitamini zengini hibisküs çiçeği bulunuyor.

Jardin Naturel katı şampuan kokusunu ise ıtır ve lavanta uçucu yağlarından alır. Böylece saçlarınızı kir ve yağdan arındırırken aynı zamanda bakım da yapmış olursunuz. Organik sertifikalı hammaddelerle üretilmiş bir katı şampuan cilde dosttur. Jardin Naturel katı şampuan vegan katı şampuan olarak üretilmektedir.

Katı Şampuan Nasıl Kullanılır?

Katı şampuanın kullanımı sabuna benzer. İlk önce saç ıslatılır, ardından katı şampuan saça direkt sürülür. Köpürmesi sağlandıktan sonra katı şampuan mümkünse sudan uzak bir yere koyulur. Saç diplerine masaj yaparak şampuanın iyice köpürmesi sağlanır. Ardından iyice durulanır.

Katı şampuan saçta kalıntı bırakmaz. Çok kuru, yıpranmış ve hasar görmüş saçlar dışında saç nemlendiricisi kullanmaya gerek yoktur.

Katı şampuan kullanımı sonrası sirke ile durulamaya gerek yoktur.

Katı şampuanı banyoda muhafaza ederken sudan uzak bir konumda durmasına özen göstermek gerekir. Aksi takdirde suyun içerisinde eriyerek, kısa sürede bitmesine neden olur.

Katı Şampuan Faydaları Nelerdir?

·         İçerisinde su olmadığı için geniş spektrumlu, güçlü koruyucular gerektirmez. Böylece cildin ve beyine en yakın bölge olan kafa derisinin sağlıkla nefes almasına olanak sağlar.

·         Paraben gibi zararlı koruyucular içermemesinin yanı sıra SLS gibi aşındırıcı sürfaktan da (yüzey aktif madde) içermez. Bunun yerine baby foam diye bilinen, hindistan cevizi kökenli, bitkisel sürfaktanlar içerir.

·         Cildi hassas ve çok kuru olanlar için saçlı deriyi ve cildi yıpratmadan temizler.

·         Plastik ambalaj gerektirmediği için dünyadan bir karbon ayak izi daha azaltır.

·         Sıvı içermediği için uçak yolculuklarında kabin çantanıza atarak seyahet etme kolaylığı sağlar.

·         Minimal tasarımlardan hoşlananlar için banyoda ferah ve düzenli bir görüntü sağlar.

·         Konsantre ürün olduğu için diğer şampuanlara göre daha uzun bir kullanım ömrüne sahiptir.

Katı Şampuan İle Sıvı Şampuan Arasındaki Farklar Nelerdir?

·         Katı şampuan içeriğinde su bulunmadığı için bakteri üremesi söz konusu değildir. Bu sayede koruyucu içermez. Ancak sıvı şampuanlar %80-90 su içerdiği için muhakkak koruyucuya ihtiyaç duyar. Koruyucunun ise cilde zarar vermemesi için bitkisel ve organik koruyucu olması gerekir.

·         Katı şampuanı uçakla yapılan seyahatlerde kabin bagajına koymak mümkündür. Ancak sıvı şampuan seyahat sırasında daha fazla özen gerektirir.

·         Sıvı şampuanın içeriğinin %80-90 kısmı sudan oluşmaktadır. Bu da ürünün aktif bileşenden çok su içerdiğini gösterir. Katı şampuanda ise direkt kompakt ürüne para vermiş olursunuz.

·         Katı şampuan, aynı gramajdaki sıvı şampuana göre 3 kat daha uzun süre kullanılabilir.

·         Katı şampuan ambalaja ihtiyaç duymaz. Bir kese kağıdına sarıp taşımak mümkündür. Sıvı şampuanlar plastik bir şişeyle satışa sunulur.

Katı Şampuan İle Saç Sabunu Arasındaki Farklar Nelerdir?

·         Katı şampuan sürfaktan denilen yüzey aktif maddelerle yapılır. Sabun ise yağlarla kostiğin tepkimesi sonucu ortaya çıkar.

·         Katı şampuanın pH değeri 5 – 7 arasındadır. Sabunun pH değeri ise 8-10 arasındadır.

·         Katı şampuanın bileşeni çoğunlukla saçlı deri için daha uygundur. Özellikle işlem görmüş, boyalı saçların sabun kullanması oldukça zordur.

·         Katı şampuan göz yakmaz. Ancak sabun göz yakar.

Katı Şampuanı Bebekler Kullanabilir Mi?

Katı şampuan bebekler için uygundur. Gözleri yakmaz ve nazik sürfaktanlar kullanıldığı için bebeklerin cildine uyum sağlar.

Katı Şampuan Gözleri Yakar Mı?

Katı şampuan sabun gibi görünse de sabun olmadığı için gözleri yakmaz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.